تریلر کشویی

صنعت حمل و نقل دارای انواع مختلفی از وسایل نقلیه است که برای پاسخگویی به خواسته­‌ها و نیازهای مختلف مورد استفاده قرار می­گیرد. یکی از این وسایل حمل و نقلِ مورد استفاده، تریلر کشویی است که برای حمل بارهای طویل کاربرد دارد.

تریلرهای کشویی به سه بخش تقسیم می­شوند:

  • بخش جلویی: این بخش به کشنده تریلر متصل می­شود و در واقع بخش طویل شونده­‌ی اصلی تریلر است.
  • بخش میانی: بخش میانی، پلتفرم اصلی این تریلر است که در این بخش مجموعه­‌ی محورها، چرخها و سیستم تعلیق قرار دارند.
  • بخش انتهایی: مجموعه سپرها و چراغها بر روی این بخش قرار دارند و وظیفه­‌ی تحمل بار برای این قسمت تعریف نشده است.

صرفاً نگهدارنده سپر و چراغها در انتهای ماشین بوده که در موقعیت دلخواه و به تناسبِ طولِ محموله تنظیم می­گردد.

در طراحی اصلی این نوع تریلر، از تیرهای تلسکوپی برای تنظیم طول استفاده شده است که این امکان را به تریلر می­دهد تا با طول­های مختلفِ بارها هماهنگ شود. در واقع اندازه تیر تلسکوپی، سفارشی است و می­توان به­ عنوان آپشنی متفاوت در نظر گرفت.

تریلر کشویی ساخته شده با مقاطع سازه‌­ای فولادی توخالی (HSS) نیز به منظور حمل کالاهای با طول بلند طراحی و ساخته شده است و در حوزه­‌های مختلفی از جمله صنعت راه و ساختمان کاربرد دارد.

در نمونه­‌های رایج، بخش کشویی فقط در قسمت وسط اعمال شده است. در حالیکه در طرح ابداعی در قسمت انتهایی نیز یک بخش کشویی دیگر تعبیه گردید، تا بتوان برای کالاهای طویل­تر نیز مورد استفاده قرار گیرد که این خود یک مزیت بزرگ و با اهمیت می­باشد.

بخش کشویی تریلرهای رایج با تیر H ساخته شده است که این تیرها طول مشخصی (12 متر) دارند، اما در تریلر ابداعی از مقاطع چهارگوش فولادی توخالی HSS استفاده شده که این امر بطور چشمگیری استحکام و عملکرد آن را بهینه کرده است، همچنین این مقاطع در طول دلخواه و به صورت یکپارچه تولید می­شوند.

بطور بدیهی هر تریلر نیاز به شاسی دارد. در این تریلر نیز یک شاسی اصلی ساخته شده که بطور معمول دارای دو یا سه محور بوده و براساس تقاضا با تعداد محورهای متنوع قابل طراحی و ساخت است. توضیح اینکه بخش اصلی پلتفرم تریلر، از مقاطع HSS با ابعاد و ضخامت ویژه توسط دستگاه رول فرمینگ، بطور پیوسته، با یک درز جوش با فرآیند جوش مقاومتی ERW تولید می­گردد که این امر موجب کیفیت، سرعت ساخت بسیار بالا و کاهش چشمگیر هزینه می­گردد.

بعلاوه تریلرهای معمولی با طول ثابت دارای پلتفرم بسیار معمولی هستند که از چند جزء ساده نیز تشکیل می­گردند. درحالیکه تریلر ابداعی دارای پلتفرم با اجزای متعدد می­باشد که توسط یک سری رولیکهای مقاوم، قابلیت تنظیم طول را داراست و جهت تنظیم طول درقسمت میانی با فعال­ نمودن ترمز بخش انتهایی تریلر و جدا­کردن قفل مربوطه و حرکت کِشنده به سمت جلو این امر محقق می­گردد. به عبارتی دیگر، قسمت کشوییِ اصلی و میانی تریلر بدین صورت عمل می­کند که قسمت دوم یا انتهایی تریلر به وسیله ترمز، قفل (Lock) شده و قسمت اول یا جلوییِ تریلر که به کشنده متصل است، به سمت جلو حرکت می­کند و بدین ترتیب قسمت کشویی باز می­شود. لازم به ذکر است که این بخش در فواصل تقریبی یک متر دارای سوراخ می ­باشد تا به وسیله پین بتوان متراژ مورد­ نظر را تعیین کرد. هر دو ماژول، فرم کشویی با قاب ثابت دارند تا طول مورد نظر را فراهم کنند. بدین معنی که قاب آزاد به صورت متحرک برای بدست آوردن طول دلخواه در قاب ثابت حرکت می­کند.

در قسمت انتهایی به­‌ دلیل قرارگیری اعضای متحرک بر روی رولیکهای فولادی با آزاد­کردن قفل توسط شخص (راننده)، به سهولت قابل حرکت و استقرار در موقعیت دلخواه می­باشد. در واقع قسمت کشوییِ انتهایی تریلر با دست توسط اپراتور قابل جابجا­شدن می­باشد.

هر دو ماژول نیمه و انتهایی به صورت کاملاً صلب به تریلر متصل شده­‌اند.

طول شاسی اصلی در این تریلر ابداعی، در حالت بسته، 12 متر و 70 سانتی متر و در حالت باز (هم بخش میانی و هم انتهایی) 22 متر و 70 سانتی متر است.

قسمت کشوییِ میانی به منظورحمل بارهای طویل در طول 6 متر با فواصل تقریبی یک متر و قسمت کشویی انتهایی جهت حمل بارهای طویلتر ولی در ابعاد کوچکتر در طول 4 متر با فواصل تقریبی 50 سانتی متر ساخته شده است.

در صورت عدم بارگیری، با جمع شدن تیرهای تلسکوپی، طول تریلر کشویی کوتاه می­شود. این طول شاسی (در حالت بسته – 12 متر و 70 سانتی متر)، به منظور رعایت محدودیتهایی ترافیکی درنظر گرفته می­شود تا در زمان حمل محموله­‌ی عادی (عدم استفاده از بخشهای کشویی تریلر) طول آن از حد مجاز (استاندارد) فراتر نرود.

پایه­‌های نگهدارنده یا پایه­‌های توقف تریلر، برای پایداری تریلر در زمانی که از کشنده جداست، تعبیه شده و متناسب با اکثر تریلرها طراحی شده‌اند.

 

مقاطع HSS  بکار رفته برای تیرهای تلسکوپی در این طرح:

  • مقاطع بیرونی قسمتهای کشویی میانی : مقاطع چهارگوش فولادی توخالی 400*270*10
  • مقاطع درونی قسمتهای کشویی میانی : مقاطع چهارگوش فولادی توخالی 370*240*10
  • مقاطع بیرونی قسمتهای کشویی انتهایی : مقاطع چهارگوش فولادی توخالی 400*270*10
  • مقاطع درونی قسمتهای کشویی انتهایی : مقاطع چهارگوش فولادی توخالی 200*100*5

تریلر حمل بارهای خاص

هدف از طراحی و ساخت تریلرهای باربر:

از دیرباز ساختمان­‌سازی بویژه مسکن، از نیازهای اصلی بشر بوده است، به همین­ دلیل تحقیق و پژوهش در این زمینه بسیار ضروری و حائز اهمیت است. پیشرفتهای نوینی در این حوزه، معماران و مهندسان را به فکرِ ابداع روشهای جدیدی برای رفع معضلاتِ موجود و همچنین کاهش هزینه­‌ها، انداخته است. در راستای این هدف یکی از مهمترین پیشرفتهای صنعت ساختمان، استفاده از سازه­‌های پیش‌ساخته می­باشد، چراکه امروزه روند این پیشرفت، به سمت این سازه­‌ها است.

شرکت دانش­‌بنیان صنعتی فولاد ماشین نکا، اولین شرکتی در کشور است که از سال 1391 اقدام به طراحی و ساخت خطوط تولید مقاطع ساختمانیِ توخالیِ فولادی، در بزرگترین ابعاد نموده و شایان ذکر است که طراحی و ساخت تمامی بخشهای خط، با ویژگیهای منحصر­بفرد، توسط این شرکت صورت پذیرفته است. این گامِ اول، در راستای محقق­ کردن هدف اصلی شرکت یعنی طراحی، تدوین و ساخت سازه­‌های ماژولار پیش­‌ساخته­‌ی فولاد – بتن (کامپوزیت) بوده است.

به موازات گامِ اول، گامِ دوم ما به سمت تولید مقاطع بتنی پیش­‌ساخته (Precast Concrete)  بوده است که در این بخش نیز تیم تحقیق و توسعه­‌ی شرکت با تجهیز آزمایشگاه بتن، بهینه‌­ترین و باکیفیت‌ترین روشها را برای ساخت این مقاطع بکار بست.

بدیهی است برای راه­‌اندازی کارخانه تولید قطعات بتنی پیش‌­ساخته، ماشین­های سنگین و پیشرفته لازم است و این امر به یک سرمایه­‌گذاری اولیه بالا نیاز دارد. برای اطمینان از سود کافی، باید مقیاس بزرگی از پروژه­‌های ساختمانی پیش­‌ساخته در دسترس باشد. علاوه برآن، جابجایی قطعات پیش­‌ساخته باید با مراقبت و احتیاط لازم انجام شود. معمولاً اجزای پیش‌ساخته، سنگین و بزرگ هستند به همین دلیل معمولاً از جرثقیل‌ها استفاده می­شود و همین امر حمل ونقلِ بدون آسیب قطعات را دشوار می‌کند. همچنین مشکل اصلی در این نوع ساخت و ساز، مجزا بودن محل تولید قطعات و محل پروژه می­باشد که بعضاً این فاصله می‌تواند قابل توجه باشد.

از آنجا که یکی از خط ­مشی­‌های اصلیِ شرکت فولاد ماشین نکا در طراحی و ساخت محصولات نوین، ایمنی، صرفه‌جویی در وقت و انرژی و هزینه، از تولید تا حمل و نقل می­باشد و محقق نمودن این آیتم‌ها، علاوه بر پژوهش، نوآوری را نیز می­طلبد، به همین منظور بلافاصله شرکت فولادماشین نکا به موازات گام دوم اقدام به طراحی و ساخت تریلر Flatliner نموده است.

تریلرهای FLATLINER یکی از کمترین انواع بارگیر‌ها در کشورمان هستند و ابزاری ایمن و تخصصی به منظور حمل و نقل قطعات پیش­‌ساخته بتنی و نما طراحی شده­‌اند که بکارگیری فناوری روز و ابتکار در طراحی، استفاده از آن را بسیار سهل و آسان نموده است.

با وجود اینکه این قطعات بزرگ و سنگین هستند، برای بارگیری و تخلیه آنها نیازی به جرثقیل نیست. این تریلر‌ها در نمونه‌های جدیدشان دارای جک‌هایی برای بالا و پایین بردن کل کف تریلر هستند که کار تخلیه و بارگیری آنها را راحت‌تر می‌کند. تخلیه بار در این تریلرها حدود 7 دقیقه زمان می­برد. لازم به توضیح است که بارگیری و تخلیه، تنها با تنظیم ارتفاع و حرکت چندمتریِ به سمت جلو یا عقبِ تریلر، پالتها را می­توان بارگیری یا تخلیه کرد. با مجهز بودن به محورهای مجزا و سیستم تعلیق هیدرولیک و پنوماتیک تریلر حرکت بسیار نرم جهت ایمنی بار خواهد داشت. در ضمن به دلیل طراحی خاص، این تریلر دارای قابلیت حمل بار به ارتفاع چهار متر می­باشد.

مراحل بارگیری پالت به شرح زیر است:

  • درب تریلر باز می­شود
  • تریلر پایین آمده
  • تریلر به سمت عقب حرکت میکند، بطوریکه شاسی تریلر زیر پالت قرار میگیرد
  • پالت، داخل تریلر رفته
  • سپس درب عقب تریلر بسته و قفل می­شود
  • ارتفاع تریلر تا حد استاندارد بالا می­آید
  • تعدادی هولدر (نگهدارنده)های جانبی از دو طرف دیوار را نگه می­دارند

در­واقع زمانی که محصول نهایی آماده شد، می­توان آن را مستقیماً روی پالت بارگیری کرد. بدین­صورت که دیوارهای پیش­‌ساخته با هر طول و ارتفاعی در زمان تولید در کارخانه بر روی پالت مخصوصی قرار می­گیرد. پالت را به محل بارگیری و تخلیه (فضای باز) منتقل کرده و در کمتر از بیست دقیقه، راننده­‌ی تریلر می­تواند جهت بارگیری پالت، با کاهش ارتفاع زیر پالت قرار گرفته و آنها را با هم بلند ­کند. لازم به توضیح است که این امر بدون جابجایی اضافی، جرثقیل، نیاز به بالا رفتن از تریلر، و کمک نیروی انسانی امکان­پذیر است.

نوآوری ها بر پایه فناوری:

  • محورها (axle) : در تریلرهای معمول هر جفت چرخ بر روی یک محور قرار گرفته و توسط فنر یا بالن به شاسی تریلر متصل می­گردد (بنابراین هرگاه هر یک از چرخها در یک محور در اثر ناهمواریهای جاده دچار جابجایی گردد، چرخ مقابلِ هم محورِ خودش نیز دچار جابجایی می­گردد که این امر، موجب حرکات و جابجایی­های اضافه در تریلر می­گردد). درصورتیکه در تریلرهای Flatliner محورها در هر چرخ به صورت مجزا عمل کرده و دارای سیستم تعلیق هیدرولیک یا پنوماتیک مجزا است که علیرغم وظیفه تعلیق، به عنوان مکانیزمِ تنظیم ارتفاع نیز عمل می­کند.
  • اعمال بار محوری و شعاعی (radial and axial) بر روی چرخهای تریلر Flatliner ، موجب ایجاد برآیند خمشیِ نسبتاً بزرگ بر روی محور چرخها می­گردد. بنابراین طراحی، محاسبات و ساخت محورهای مجزا، به مراتب پیچیده­‌تر از روشهای معمول است.
  • استراکچر: در تریلرهای معمول استراکچرها در طول به صورت یکپارچه تولید می­گردد و همچنین محور هر جفت چرخ نیز یکپارچه بوده و به شیوه بسیار آسان به استراکچر متصل می­گردد در صورتیکه در تریلر Flatliner استراکچر در طول تریلر از دو بخش کاملاً مجزا در چپ و راست تشکیل می­گردد (بدلیل قابلیت بارگیری و تخلیه کالا بدون نیاز به جرثقیل) و در انتها توسط یک درب با قابلیت تحمل نیروهای وارده، آن دو بخش را بهم متصل می­نماید.
  • قفل مکانیکی: جهت اطمینان بیشتر این قفل با استفاده از یک مهره نسبتاً بزرگ و دنده ذوزنقه­‌ای توسط اپراتور، محور بوستر ترمز را در موقعیت قفل تثبیت نموده تا درصورت ضعف بوستر (تخلیه باد بوستر) درب در جایگاه خود همچنان ثابت بماند.
  • پنل تنظیم ارتفاع:  در قسمت جانبی تریلر و در نزدیکترین فاصله نسبت به کشنده کابینی درنظر گرفته شده که واحد هیدرولیک و پنل کنترل در آن قرار گرفته است. در هنگام تنظیم ارتفاع اپراتور با دسترسی مناسب ابتدا با استارت یونیت و سپس با استفاده از شیرهای اهرمی هیدرولیک فرآیند تنظیم ارتفاع را انجام می­دهد.

این ‌تنظیم ‌ارتفاع‌ در ‌دو ‌قسمت‌ مجزا ‌اعمال ‌می‌گردد:

  • در ‌محور‌ چرخها
  • محل‌ اتصال ‌تریلر ‌به ‌کشنده ‌(ریش)

  منبع ‌تغذیه ‌جکهای ‌هیدرولیک‌ (جهت ‌تنظیم‌ ارتفاع)‌ که‌ شامل ‌مخزن‌ روغن ‌هیدرولیک‌، ‌پمپ ‌و‌ موتور ‌هیدرولیک‌،‌ شیرآلات‌ و ‌مدار ‌مربوطه‌ بهمراه‌ چهار‌ عدد ‌(‌ACCUMOLATOR خازن ‌هیدرولیکی) ‌است.

این ‌مکانیزم‌ در ‌هنگام ‌بارگیری ‌و ‌تخلیه ‌کاربرد‌ دارد بدین ‌صورت ‌که‌ هنگام ‌بارگیری‌ ارتفاع ‌به ‌منظور ‌قرارگرفتن ‌در‌ زیر‌ پالت‌،‌ ابتدا‌ کاهش ‌و‌ برای ‌بلند‌کردن ‌آن‌ افزایش‌ می‌یابد ‌و ‌هنگام‌ تخلیه‌ به‌ منظور‌ پایین‌ گذاشتن ‌پالت ‌ابتدا‌ کاهش ‌و ‌پس ‌از ‌تخلیه ‌به‌ موقعیت ‌نرمال ‌‌افزایش ‌‌می‌یابد. ‌

  • سیستم محدود کننده کاهش ارتفاع: این ‌سیستم ‌به ‌منظور ‌بالا ‌بردن ‌ایمنی ‌تعبیه‌ شده است،‌ بدین ‌صورت ‌که ‌بعد ‌از ‌بارگیری ‌و ‌یا ‌به ‌هنگام ‌حرکت، ‌سیستم‌ کاهش‌ ارتفاع‌ کاملاً ‌قفل‌ شده ‌و ‌تحت ‌هیچ‌ شرایطی ‌ارتفاع‌ بار ‌یا ‌پالت‌ از‌ حد ‌نرمال ‌کاهش ‌پیدا‌ نخواهد ‌کرد. این‌ سیستم‌ در‌ زمان ‌بارگیری ‌و ‌تخلیه ‌غیرفعال ‌شده ‌تا‌ تنظیم ‌ارتفاع ‌مناسب ‌امکانپذیر ‌گردد ‌و ‌صرفاً‌ در‌ زمان ‌حرکت ‌خودرو ‌فعال‌ می‌گردد. ‌

بطور‌ بدیهی ‌تریلر‌ نیاز‌ به ‌سیستم‌ روشنایی‌ و ‌هشدار ‌داشته‌ که ‌متناسب ‌با‌ استانداردهای ‌راهنمایی ‌و‌ رانندگی ‌در ‌این ‌تریلر‌ نیز ‌تعبیه ‌شده‌ است.

مشخصات فنی کلی و شاخص تریلر:

  • قابلیت بارگیری و تخلیه کالا بدون نیاز به جرثقیل
  • قابلیت حمل بار تا ارتفاع چهار­متر
  • قابلیت تنظیم ارتفاع به مقدار 50 سانتی­متر
  • قابلیت حمل بار به طول 9 متر به صورت استاندارد ( به صورت سفارشی در طول دلخواه)
  • ظرفیت حمل بار تا 24 تن به صورت استاندارد.
  • سیستم تعلیق و تنظیم ارتفاع هیدرولیک یا پنوماتیک
  • بدلیل عملکرد مجزای محور چرخها، حرکت تریلر بسیار نرم و بدون تکانهای اضافه
  • بدلیل مکانیزم محور مجزا و باز بودن بخش میانی تریلر، امکان استقرار بار، نزدیک به سطح زمین فراهم می­گردد، بنابراین مرکز جرم مجموع بار و تریلر به سطح اتکا نزدیکتر شده و این امر موجب پایداری بسیار بیشتری آن نسبت به سایر تریلرها می­گردد.
  • حداکثر حفاظت بار هنگام حمل و نقل
  • کاهش زمان انتظار برای راننده هنگام بارگیری و یا تخلیه

مزایای استفاده از این ابزار حمل و نقل:

  • تخلیه پالت فقط در 7 دقیقه انجام می­شود.
  • هزینه نگهداری اندک دارد.
  • ایمنی کامل برای راننده
  • حداکثر حفاظت از بار هنگام حمل و نقل
  • مناسب برای مسافتهای کوتاه یا طولانی
  • مناسب برای ذخیره پانل در پالت در محوطه (سایت)
  • افزایش بهره ­وری در حمل و نقل
  • عدم نیاز به اسکورت بارهای بزرگ
  • ثبات و ایمنی کالاهای بزرگ و شکننده
  • عدم نیاز به جرثقیل و نیروی انسانی (غیر از راننده)
  • توانایی برگرداندن حداقل 4 پالت خالی
  • ارتفاع بارگیری فقط 50 سانتی متر و تنوع در طول بارگیری (دلخواه)
  • کاهش زمان انتظار برای راننده هنگام بارگیری
  • افزایش بارگیری و تخلیه­ها در یک روز
  • امکان حمل پانلها تا ارتفاع 4متر
  • مزیت کف بسیار پایین
  • طول­‌عمر زیاد

تریلر آنلودر